 |
Forum o diecie warzywno - owocowej Dieta warzywno - owocowa, wczasy z dietą, opinie, świadectwa
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola
Dołączył: 25 Wrz 2015
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: K-Koźle
|
Wysłany: Pią 21:16, 25 Wrz 2015 Temat postu: Przepisy z dynią |
|
|
Czy ktoś ma jakieś wypróbowane przepisy z dynią. Nie mam z tym warzywem żadnych doświadczeń a bardzo mnie ostatnio kusi. Szukałam przepisów w Internecie ale zazwyczaj zaczynały się od pieczenia w piekarniku kawałków dyni polanych oliwą a dopiero potem dodawanie jej do zupy. A przecież na diecie warzywno-owocowej nie można stosować oliwy/oleju Więc jak, upiec ja bez oliwy? Czy w ogóle darować sobie pieczenie i wrzucić kawałki dyni do garnka z wodą i innymi warzywami? Jakie przyprawy ziołowe najlepiej pasują do dyni?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Trluryn
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 153
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 9:24, 28 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Najlepiej poszukać w internecie jakichś przepisów na zupę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola
Dołączył: 25 Wrz 2015
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: K-Koźle
|
Wysłany: Pon 19:19, 28 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Szukałam w Internecie ale wszystkie są z olejem/oliwą. Dlatego pytam czy ktoś ma jakieś doświadczenia będąc na diecie warzywno-owocowej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
postdaniela.wordpress.com
Dołączył: 03 Paź 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 10:21, 04 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Z dyni można robić cuda - zupy, koktajle, nadzienia. U mnie ostatnio króluje Bardzo polecam zupę z dyni i pomidorów - olej jest zbędny wystarczy ugotować warzywa w wodzie z cebulką, marchewką i pietruszką, a później zmiksować na krem - pychotka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mkonowol
Dołączył: 04 Mar 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Pią 20:48, 04 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
Też ostatnio mam "kota" na tle potraw z dyni, ale zupy dyniowej z pomidorami jeszcze nie mieliśmy. Czym taką doprawiacie?
Najczęściej gotujemy zupę z dyni z cebulką, marchewką i pietruszką (bardzo pasuje tutaj cynamon i gałka). Mieliśmy też pierogi z nadzieniem soczewicowo-dyniowym z cebulką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mkonowol
Dołączył: 04 Mar 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Pią 21:38, 04 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
Podaję szczegółowy przepis na moją "dyniówkę"
Zupa dyniowa
6 marchewek
2 pietruszki
0,5 selera
mała dynia (mniej niż kilogram)
Wszystko poddusić, w wersji mniej zdrowej można dodać trochę oleju kokosowego.
Podlać wodą lub wywarem z 2-3 liści laurowych i 5 ziarenek ziela angielskiego.
Podgotować zalane warzywa do lekkiego rozwarstwiania się dyni, zmiksować, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Trluryn
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 153
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 14:35, 08 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Ciekawy przepis, na pewno spróbuję dzięki!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krzycho91
Dołączył: 24 Maj 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:35, 24 Maj 2016 Temat postu: |
|
|
Szybki i fajny przepis na dyniową, no i przede wszystkim bardzo zdrowo, trzeba spróbować
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Trluryn
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 153
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 9:24, 17 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Nie próbowałem jeszcze, ale chyba się dziś skuszę
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Trluryn dnia Pią 9:24, 17 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
meblarek
Dołączył: 22 Sie 2016
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 11:18, 22 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam robić taką dynie na pikantnie. Kroisz w kostkę i pryczysz ją, aż zgęstnieje i zmięknie, następnie doprawiasz sól, pieprz papryka słodka i ostra. Idealne do kotletów i ziemniaków. Oczywiście na ciepło najlepsze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gadro
Dołączył: 23 Sie 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 12:59, 23 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Co powiecie na zupę dyniową ?
Składniki:
200 g obranej dyni
1 marchewka
1 ziemniak
kawałek selera naciowego
natka pietruszki
sól,pieprz,pieprz ziołowy,curry
łyżka śmietany
Przygotowanie :
Obraną dynię kroimy w kostkę.
Marchew obieramy i kroimy w plastry.
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
Seler kroimy w paski.
Natkę pietruszki siekamy.
Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
Zupę miksujemy blenderem. Przyprawiamy. Mieszamy.
Nalewamy na talerz i kładziemy kleksa śmietany.
Można podawać z grzankami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ursynowW346
Dołączył: 26 Sie 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 5:24, 26 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Dynie są super, u nas urosły jeszcze arbuzy w tym roku,. Są o wiele słodsze niż te ze sklepu, to samo dynia, ma cudowny miąsz
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
misiw93
Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 12:12, 16 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam dynie taką w kostkę pokrojoną i spryczoną. Doprawia się na ostro i jest genialna do ziemniaków i kotlecika
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Beti
Dołączył: 09 Gru 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 12:26, 26 Mar 2017 Temat postu: Przecier dyniowo-jabłkowy |
|
|
Polecam wszystkim do picia przecier dyniowo - jabłkowy. Jest pyszny a mnie zawsze stawia na nogi szczególnie gdy czuję osłabienie. Można go popijać na ciepło (wtedy syci i dodatkowo rozgrzewa), a można na zimno. Idealny do wlania w butelkę i zabrania ze sobą na wynos - łatwo możemy zaspokoić głód i pragnienie gdy nas niespodziewanie dopadnie.
Przepis:
ok.300 g dyni
pół jabłka
Dynię i jabłko kroimy wrzucamy do rondelka i dodajemy troszkę wody , dusimy pod przykryciem 10 - 15 min, po przestudzeniu miksujemy.
Podane ilości są orientacyjne, można je zmieniać , to samo z ilością wody .
Można na tej samej zasadzie zrobić przecier dodając marchewkę i np.pietruszkę, pamiętając o tym ,że warzywa te wstawiamy wcześniej aby zdążyły odpowiednio zmięknąć a dynie i jabłko wrzucamy pod koniec gotowania.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|